Ti hříšní

 Království hříšných - Kerri Maniscalco

Vittoria a Emilia, čarodějná dvojčata, která tajně žijí mezi lidmi a společně s rodinou provozují proslulou restauraci.  Hříšní - slovo, které se u nich doma říká pouze šeptem. Jejich babička je varuje a neustále jim připomíná nebezpečí číhající venku, mimo bezpečí jejich domova. Uhlídat dvě mladé čarodějnice je nelehký úkol. Když jednoho dne zmizí Vittoria, její sestra Emilia se ji v neblahé předtuše vydá hledat. Nakonec sestru nalezne a právě to nastartuje Emiliinu touhu pomstě.
Pomsta - slovo spjaté s Království hříšných. Pomsta, která kráčí ruku v ruce společně s Emiliiným hněvem.

Tady nemohu souhlasit se čtenáři, kteří knihu hodnotili kladně. Království hříšných bylo jedno z největších knižních zklamání tohoto roku. Autorka slibovala zajímavě znějící příběh o čarodějkách v utajení skrývajících se před lovci čarodějnic a  Hříšné prince a další temná stvoření k tomu.
 
Více než samotný nezáživný děj mi vadil styl, jakým je kniha napsána. Autorka píše celou knihu pouze v krátkých úsečných větách. Zkrátka jsou přesně pasáže a knihy, kam se toto jednouché psaní hodí, ale u Království hříšných nebylo vůbec možné se ponořit do děje. Když k tomu připočteme špatné popisy postav a líčení místa či děje, protkané ohranými směšnými dialogy, tak se tato kniha četla velmi špatně a připadala mi amatérsky napsaná.

Emilia di Carlo

Naivita a hloupost hlavní postavy nezná mezí. Z absurdity jejího chováním mi začalo cukat levé oko. Postavy byly hrozně všední - naivní čarodějnice toužící po pomstě se stylově vypadajícím Princem, kde romantickou linku jste si dokázali odvodit už na začátku. Samozřejmě, aby to zaujalo čtenářky young adult nesmí chybět svalnatý démon. Sama hrozně ráda čtu YA literaturu, ale nepotřebuji nutně pokažné mladého pohledného démona či prince, aby mě kniha zaujala. Young adult literatura automaticky neznámená  nejkrásnější postavy a nudný příběh. Knihy s označením young adult nejsou synonymem pro jednoduchý děj, nezáživné zápletky, lehce odvoditelné zvraty a stereotypní postavy, což ale přesně Království hříšných nabízí.


 „... a odhalí vysokého tmavovlasého muže. Je ke mně otočený svalnatými zády a na sobě má jen nízko posazené černé kalhoty.“                                                                                        -Království hříšných, Kerri Maniscalco

                                                                    

Království hříšných nabízí velmi předvídatelný děj. Dětinské chování hlavní postavy společně s otřepanými frázemi a bezduchými dialogy, s kterými autorka nešetřila, tvoří celý obsah této knihy. Nezachránili to ani Hříšní princové. Děj přeskakoval od jedné postavy k druhé, pro mě bylo celkové zobrazení a představení Hříšných hrozně rychlé a nezajímavé. 
 
Italské prostředí a místní kuchyně byl výborný nápad, stejně jako Malvagi, Hříšní, které raději nevyvolávat, spolu s lovci čarodějnic a nebezpečím, které přestavují, měla kniha být plná akce, ale hlavně čarování. Napětí, proudící ze strachu a ze skrývání se před lovci, se čtenáři moc nedočkají. Téma samotných čarodějnic, čarovaní a lovců čarodějnic bylo tady  ztraceno a zbytečně komplikovaně propleteno s Hříšnými.  
 

originální název: Kingdom of the Wicked
Nakladatelství: King Cool
Rok vydání v ČR: 2022
Překlad: Martina Valentová
Vazba: pevná
Počet stran: 376

 

 A něco dalšího hříšného, co stojí za pozornost...


 Hříšní světci - Emily A. Duncan


Dívka, princ a netvor.

Naděžda, mladá dívka, kterou doprovází šepot slovanských bohů, protože ona je ta vyvolená - vyvolená bohy. Válka mezi Kaljazinem a Tranavií zuří už dlouhá léta a jedině Naďa má šanci ji ukončit. Tranaviánci, kteří zavrhli bohy a dali se na kacířství.  V jejich čele stojí tranaviánský princ Safír, který vpadne se svou armádou přímo do ukrytého kláštera, kde až do teď žila Naďa svým nudným životem. Krvemágové v řadách Tranaviánců mají vždy po ruce své zaříkávací knížky, praktikují svou krvavou magii a hrozí, že celý Kaljazin brzy padne, což Naďa nemůže dopustit. Kdyby to nestačilo, brzy se objeví pohledný mladík s mnoha tajemstvími, jež vládne nebezpečnou silou. Této knize vládnou bohové, stejně tak netvoři. 


„My všichni jsme netvoři, Naďo, rozdíl je jen v tom, že někteří z nás to umějí lépe skrývat.                                                      - Hříšní světci, Emily A. Duncan


Knihu jsem brala do ruky s tím, že podle anotace nepůjde o žádné výjimečné fantasy. Dívka, princ a  netvor v úvodu zní jako klišé, ale nechala jsem Emily A. Duncan, ať mě přesvědčí o opaku. Hříšní světci je young adult fantasy s nádechem temné gotické atmosféry, která se mi na celé knize líbila nejvíc. Další kniha o magii spojené s krví a se zajímavým nápadem se zaříkávacími knížkami.

Přesto bylo znát, že Hříšní světci jsou autorčinou prvotinou. Autorka nepředvedla moc dobrou práci s vedlejšími postavami. Kromě hlavní trojice, která byla představena dobře, mi naopak většina vedlejších postav připadala nevýrazná, ničím zajímavá a hlavně ničím zapamatovatelná. Postavy si byly hodně charakterově podobné. Tuhle fantasy bych přidala na seznam knih s promrhaným potenciálem. Emily A. Duncan mohla lépe představit a zapracovat slovanskou mytologii do příběhu. Skvělý námět ani gotická atmosféra nezachránila celkové horší zpracování. Kniha nabízí spoustu zvratů, jež vás nutí číst až do poslední strany, abyste se dozvěděli, že vše je  nakonec možná úplně jinak než se zdá. 

Jinak mě zaujal nápad s temnými nemilosrdnými  stvořeními - se Supy - skrytými pod svými maskami a s dlouhými ostrými drápy.

 

Originální název: Wicked Saints
Nakladatelství: King Cool
Rok vydání v ČR: 2020
Překlad: Alexandra Niklíčková
Vazba: pevná
Počet stran: 375 
 

Komentáře

Oblíbené příspěvky