Myši - Gordon Reece

 Jaké to je být šedou myší?

 

Vynikající studenka střední školy - Shelley - se už připravuje na zkoušky na vysokou školu. Plachou středoškolačku si za cíl vyberou její spolužačky s rozhodnutím udělat jí ze života peklo. Každodenní šikanu se Shelley snaží tiše přejít, nic nenamítá a přitom už odpočítává dny do konce školního roku.

Proč?
Protože Shelley, stejně jako její matka, je šedá myš, a to šedé myši dělávají. 
Celý život se podřizují a nechávají se využívat ostatními. Hlavně nenápadně, nic nenamítají, tiše v klidu přežívají. Šedé myšky.

Šikana vyústí do bodu, kdy už ani Shelley nemůže dál předstírat, že se nic neděje. Z otřesného zážitku, který zapříčinily její spolužačky, se vzpamatovává v útulném domku na samotě, kam se přestěhovala společně se svou matkou. Nový domov jim má pomoci najít klid a ztracenou rovnováhu. Klidu a pohody se tam ale nedočkají.

Pro ně samotné je už hranice dávno překročena.

Kdy se stane, že z myší už nebudou dále myši...? 


‚„Lidi se někdy začnou v Macbethovovi nahlas smát při těch nejhroznějších scénách,“ řekl mi jednou Roger.

Proč? zeptala jsem se.

Protože hrozné věci jsou legrační.“‘
                                                                - Myši, Gordon Reece

Oproti jiným thrillerům, co jsem dosud přečetla, tak kniha Myši je jiná, velmi originální, co se týče námětu a zápletky.

Nejvíce cením, že zápletka je jednoduchá, není překombinovaná, ani se v tom neztrácíte jako u jiných thrillerů, kdy se vás autor snaží utopit v moři vedejších postav a dalších a dalších nepodstatných detailů či přidává tolik nových postav, že si ani nepamatujete, o co v knize vlastně jde nebo co se snaží vyšetřit.

Především autor dokázal dokonale popsat psychologické rozpoložení hlavních postav. Ukázal nám jejich myšlenky a pocity, jejich vnitřní souboje, jejich zoufalství, i jak daleko může zajít krutost ostatních, ale i vůle a odhodlání. Vůle nejen přežít, ale také žít.

 

Originální název: Mice
Nakladatelství: Jota
Rok vydání v ČR:  2011
Překlad: Dana Vlčková
Vazba: pevná
Počet stran: 260
 

 

 




Komentáře

Oblíbené příspěvky