Rudý úsvit - Pierce Brown

Zavítejte do sci-fi ságy, kde barvy určují vaše postavení ve společnosti. Růžová, šedá nebo snad výjimečná zlatá?

 

Zatímco Rudí, členové nejnižší kasty, každodenně riskují svoje životy, světu vládne jiná barva - ta nejzářivější - zlatá.
 
Rudí se lopotí v dolech, dřou do padnutí, naučeni na těžkou práci, jídlo považují za největší luxus a léky a hojivé masti spíše za zázrak, co si nemohou dovolit. Jediné, co jim dodává sílu je víra. Věří v jejich poslání. Rudí mají jeden z nejdůležitějších úkolů - terraformují povrch Marsu na svůj domov. Darrow, jako jednoho z Rudých, je otřesen zjištěním, že byli podvedeni. Svou víru i naději hází za hlavu, vrhá se do boje a je nucen podniknout kroky, které už mnohé stáli život.
 
Dokáže se Darrow, šestnáctiletý infernor, dostat na vyhlášený institut mezi Zlaté, a tím převrátit celý současný systém. Není zdaleka první, kdo se o to snaží, ale ostatní selhali. Bude mít možnost se jako Zlatý dostat do samého středu těch nejvyšších Zlatých. Předtím je však nutné podstoupit mnoho tvrdých zkoušek a překonat překážky bránící jeho úspěchu. 

 

‚ „Donutil jsi mě vzdát se vlasů, které jsem zdědil po otci, očí po matce, Barvy, do které jsem se narodil, takže si nechám jméno, kterým mne obdařili, a vy se postaráte, aby to fungovalo.“

„Víc se mi líbilo, když se nechoval jako Zlatý,“ zabručí Tanečník. ‘
                                                                                                                                           - Rudý úsvít, Pierce Brown


V Rudém úsvitu vládnou Zlatí, ale i když to zní prostě, tak se za tím skrývá neuvěřitelně propracovaný příběh. Na začátku stojíte v neznámém prostředí se zcela unikátním kastovním systémem. V Rudém úsvitu se čtenáři setkají s mnoha novými slovy, přibude hodně nových termínů a označení. Autor ale nenechá čtenáře, aby se v novém světě ztratili a v průběhu knihy vše postupně začne dávat smysl.
 
Oceňuji, že autor knihy hned od začátku nevysvětluje každou maličkost, z vodítek a náznaků nechává čtenáře, aby se k tomu lehce dobrali sami. Mnoho autorů rovnou zbytečně vše popisuje ze strachu, že si čtenáři  nespojí jednotlivé souvislosti. Opravdové umění je napsat knihu tak, že čtenáři pochopí vše i bez zbytečného vysvětlování okolností.
 
Pierce Brown dokázal vytvořit skvělé postavy. Tím nemyslím, že bych si jich v Rudém úsvitu tolik oblíbila, ale spíše tak, jak dobře jsou napsány. Každá postava má své světlé i stinné stránky, ukázal nám jejich nedostatky, i nedostatky hlavní postavy. Darrow, poháněný vztekem, rozhodně nebyl dokonalý hlavní hrdina. I když má Darrow své mouchy, tak se urputně snaží splnit svůj závazek vůči Rudým i ostatním podbarvám. Budeme svědky jeho častého váhání a vnitřního rozpolcení. Každá postava byla originál, měla své vlastní smýšlení i styl mluvy, jak už to u lidí bývá zvykem.

 

‚ „Podívej se do svého nitra, Darrowe, a zjistíš, že jsi dobrý člověk, který bude muset dělat špatné věc.“

... „Víš, to je to, co nechápu. Pokud jsem dobrý člověk, proč bych měl chtít dělat zlý věci?“                                                                                                      - Rudý úsvit, Pierce Brown

 

Co se mi ale líbilo nejvíce bylo zobrazení fungování společnosti včetně střídání stran, lstí... Pierce Brown ukazuje jak lehké je společnost ovládnou a jak těžké ji stmelit, jak je společnost křehká a proměnlivá a jak reaguje na každou změnu. Postavy v knize se vyvíjely, postupně ukazovaly své záporné, nebo naopak kladné vlastnosti, aby přežily často střídaly strany a vymýšlely intriky. Autorova práce s postavami je bravurní. V knize je velké množství postav a práce s každou z nich je pro autora nelehký úkol a Pierce Brown žádnou nezanedbal. Každá postava měla nejen své klady a zápory a svůj styl mluvy, ale i své zlozvyky a vlastní styl boje. Navíc se v Rudém úsvitu předvedou dokanele šílení, ale silní antagonisté. Jednoho mazaného šílence jsem si obzvlášť oblíbila.
 
Rudý úsvit se četl výborně, děj byl svižný se zábavnými dialogy. Příběh je plný bojů, strategie a hlavně překvapivých zvratů. Takže se nenechte autorem nachytat. Kromě práce s postavami se mi líbilo, že v této knize si nemůžete být ničím tak úplně jisti. Pokaždé mě autor něčím překvapil. Každá kapitola nabízela další zvrat, další překvapivé odhlalení. Mrzelo mě, že se už v prvním díle více nezaměřil také na jiné barvy, hlavní roli tu hráli Zlatí. Asi se budu muset vrhnout na další díly. 
 
Přirovnání Rudého úsvitu k Hunger Games není úplně od věci. Trochu jsem doufala, že “studium“  v Instututu a následné ­“zkoušky“ budou probíhat jinak, méně jako známé Hladové hry a více se zaměří na intriky a Darrowovu infiltraci mezi Zlaté. Také jsem doufala, že postava Harmony společně s Tanečníkem dostanou více prostoru, ale snad se toho dočkám v pokračování v podobě druhého dílu Goldon Son. Ještě chci podotknout, že zbylé díly do češtiny přeloženy nebyly, takže si je můžeme užít v originále.
 
Pierce Brown nabídl sci-fi plnou strategie, lsti a manipulace, knihu plnou vítězů i poražených, ukázal boje, násilí a kruté činy mezi jednotlivými kolejemi a především představil obraz unikátně vytvořené společnosti.

 

Originální název: Red Rising
Nakladatelství: Triton
Rok vydání v ČR: 2016
Překlad: Dana Veselá
Vazba: měkká/brožovaná
Počet stran: 368

Komentáře

Oblíbené příspěvky