Dům soli a smutku - Erin A. Craig

 

Dočkali jsme se dalšího retellingu! V češtině jich už vyšlo více než mnoho, přesto ne dost. Kráska a zvíře nám byla představena v Na lovu a v Osamělém prokletí. Ani Popelka nebyla ochuzena o  převyprávění svého příběhu, a to v knize Nevlastní sestra. Zatím jsem nezmínila Marissu Meyer a její Mesíční kroniky, kde  kromě Popelky s protetickou nohou  hned v první knize - Cinder - můžete zahlédnout Karkulku i Lociku. A co teprve Alenka s Kloboučníkem ve fantasy Bez srdce nebo v Šepotání od A.G.Howard. Jen mi chybí retelling dívky, co upadla do hlubokého spánku a pořád čeká na svého prince, ale to stačí sáhnout po knihách Winter nebo Otrávená od Jennifer Donnelly. Scházela mi jedna mořská panna, ale ta se teď nově dočkala své vlastní knihy s názvem Píseň sirény. Dnes tu máme jinou pohádku, nebýt Domu soli a smutku, tak pro mě úplně neznámou. Pohádku o dvanácti sestrách. 
 
Jsem rádá, že se autorka nechala inspirovat pohádkou, která není tak moc známá jako Sněhurka, Popelka, Kráska a zvíře... To vše jsou pohádky, které už všichni moc dobře známe a dočkaly se mnoha knižních převyprávění i filmových a divadelních zpracování.
Dům soli a smutku je retellingem povídky bratří Grimmů,  u nás známé pod názvem Protančené střevíčky. Zároveň je to můj první YA retelling s příměsí hororu. Po mnoho převyprávěných Sněhurkách a Alenkách, tak se pojďme podívat na pohádku o dvanácti sestrách.
 
Annaleigh se právě vrací z pohřbu své další zemřelé sestry. Rok co rok přináší další a další tragédie a nehody, které si postupně berou Annaleighiny sestry. Dříve dvanáct sester, teď už jen osm,  které zatím bez přestání truchlý pro své zemřelé sourozence. Annaleigh nad tím přemýšlí již dlouho. Je její rodina snad proklétá? Čeká Annaleigh i její sestry stejný osud? Vždyť je jen otázkou času, kdy přijde na řadu ona. Mladé dívky žijí se svým otcem a nevlastní matkou na panství. Po rodinné poradě je rozhodnuto - konec chmur, jde se tančit, a to rovnou na bál. Nové šaty, nové střevíce... Přidá se Annaleigh ke svým sestrám a dotančí až ke zdárnému konci? Zjistí, co se skrývá za strašlivou kletbou, která stíhá její rodinu?
 
Od první strany jsem si užívala pochmurný děj, který v knize celou dobu převládal. Musím vyzdvihnout autorčino líčení ponuré atmosféry se solí ve vzduchu, které bylo výborné. Místy hororové pasáže, ze kterých budete mít husí kůži, jsem rozhodně v tomto young adult retellingu nečekala a bylo pro mě příjemnou změnou od jiných pohádkových převyprávění.
 
Dům soli a smutku se může chlubit naprosto skvělým začátkem knihy, díky němuž se čtenář bez problémů ihned ponoří do děje. Bravurní start knihy pomalu, ale jistě začala kazit překombinovanost příběhu, u kterého počáteční nadšení z knihy rychle opadlo. Přesto bych Dům soli a smutku doporučila všem milovníkům a zájemcům o retellingy. Myslím si, že kniha má určitě čtenářům, co nábídnout a na rozdíl od jiných v sobě nese temnotu a ponurou atmosféru.

 

Originální název: House of Salt and Sorrows
Nakladatelství: Yoli
Rok vydání v ČR: 2020
Překlad: Pavlína Zagolová
Vazba knihy: měkká/brožovaná
Počet stran: 400

Komentáře

Oblíbené příspěvky