DOPORUČUJI: Vazač vzpomínek - Bridget Collins


Příběh se točí okolo Emmetta, mladíka obhospodařujícího  farmu, kde žije společně se svou rodinou. Po dlouhé vyčerpávající nemoci už ale není schopen vykonávat těžkou práci na farmě. Jeho rodiče vidí jedinou možnost. Po dlouhém rozhodování ho posílají do učení k vazačce knih.
 
Místo, včetně samotné vazačky, se zprvu zdá podivné, později se ukáže, že je ještě podivnější. Zarážející pro Emmetta je především to, že se učí řemeslu vazače knih, ale žádnou knihu zatím nesvázal. V čem se skrývá problém? Vazačka schovává svá tajemství společně se svázanými knihami do trezerou, od něhož nemá Emmett klíč. Kdy se vazačka přestane vyhýbat odpovědím, odkryje alespoň část tajemství a objasní Emmettovu pravou úlohu jakožto vazače knih.
 
Jak už název napovídá půjde zde o vzpomínky. Chtěli jste někdy na něco navždy zapomenout? Zbavit se části svých vzpomínek? Nebo alepoň jedné jediné, která vám pořád dokola přichází na mysl, pomalu vás stravuje a vy tomu nemůžete nijak zabránit. 
 
Myslím si, že český překlad názvu knihy prozrazuje  zbytečně moc. V originále nese kniha název Binding - slovo, které obsahuje trochu více než vazač a trochu méně než vzpomínky. Angličtina je velice bohatý, pestrý jazyk a stejně jako mnoho anglických slov, tak i slovo binding má mnoho výnamů a lze tak do češtiny přeložit různě. Tady záleží především na kontextu a zda ve větě slouží jako přídavné, či podstatné jméno. Je to takový překladatelský oříšek. 
    Název knihy bych tedy směřovala spíše k překladu, kde bude důraz na (knižní) vazbu, vázaní nebo, aby byl název poutavější postačí Knihvazač, nač zbytečně vyzrazovat, že půjde o vázání vzpomínek, ke kterému se autorka v knize pozvolna dostává. Český překlad názvu knihy prozradil hlavní námět hned v úvodu, což rozhodně nebyl dobrý tah, hlavně tedy na škodu čtenářů. Předpokládám, že chtěli nalákat čtenáře. Vazač vzpomínek zní lákavěji a zajímavě než třeba Vázání nebo Vazač knih, ale heslo "čím zajímavější název, tím líp" se vždy nevyplácí a toto je jasným důkazem. 
 
Musím přiznat, že po přečtených recenzích a hodnoceních jsem od knihy moc nečekala, ale hned po pár stránkách mě vtáhla do děje. Vazač vzpomínek pro mě byla neuvěřitelně čtivá kniha se skvěle zpracovným příběhem a kompozicí. Děj postupoval plynule, nutil čtenáře pokračovat a po dočtení jsem si byla jista, že Bridget Collins je výborná spisovatelka. Námět knihy byl originální a řekla bych, že i zpracování se autorka chopila bravurně. Zápletka byla poutavá a nijak zbytečně komplikovaná. Autorka si vystačila s pár postavami, které příběhu bohatě stačily. Postavy Emmetta i Luciena byly vykresleny dokonale, obě hlavní postavy byly sympatické, inteligentní a charismatické. Děj byl zasazený do Anglie 19.století, což v autorčině podání bylo fantastické.
 
Vazače vzpomínek mohu jen doporučit, romantická linka je zde vykreslena velmi nenuceně a pro ty, co jako já romantické knihy moc nečtou, tak zase tak velkou dávku romantiky v knize nenajdete, děj se bude točit především kolem tajemného vázání. Příběh začíná pomalu, nejistě, ale po pár stránkách jsem se okamžitě začetla a nadšeně sledovala příběh Emmetta Farmera. Vazač vzpomínek vám nabídne unikátní příběh s historickým pozadím a s trochou té romantiky dokáže zahřát u srdce.

 

Originální název: The Binding
Nakladatelství: Jota
Rok vydání v ČR: 2021
Překlad: Bronislava Grygová
Vazba: pevná
Počet stran: 416

Komentáře

Oblíbené příspěvky