Město lží - Sam Hawke

Pocházít z kredolské rodiny, nebo jste cechmistryní řemeslníků či písařů? Přišli jste jako kurýr? Dovolte, abych vás provedla za hradbami Silasty.



 
Když mě strýc poprvé otrávil, bylo mi sedm.“
                                                                                  - Město lží, Sam Hawke

 
Silasta, na první pohled krásné civilizované město. Pod svou maskou dokonalosti skrývá tajemství, o kterých neměli zdání ani sami obyvatelé města. Herny, lázně, dlážděná prostranství, ptačí věže, neobvyklé pokrmy... a především jedy různých druhů a nekonečné způsoby jejich užití - to nabízí zdánlivě neškodná Silasta.

Jovan, mladý kredolo, je ochráncem budoucího kancléře Taina. Zatímco Jovan se skrývá za masku tichého, ničím zajímavého ochránce, ve skutečnosti je mistrem jedů, ale hlavně ochutnavačem sloužící Tainovi a jeho vládnoucí rodině. Nejen Jovan skrývá svou opravdovou úlohu ochutnavače, i jeho sestra Kalina má v sobě víc, než se může na první pohled zdát. Po nečekaných událostech ve městě poprvé zavládne chaos. Zbrklý mladík Tain, co se do všeho řítil po hlavě, teď nese na ramenou tíhu a povinnosti kancléře a s tím i osud Silasty. Ukáže se, kdo je opravdový nepřítel? Jakou pavučinu lží jsou lidé schopni uplést, aby dosáhli svého. Nejen jedy, ale krásný rozpad společnosti vám předvede Město lží.
 
Pro někoho to možná bude znít nudně a nezáživně, ale moc se mi líbily politické lsti, manýry a diplomatické ústupky. Autorka představila město se zajímavou vládou, kde nejvyšší moc má kancléř společně s Radou, která sestává z kredolských rodin - kredolů a ze zástupců jednotlivých cechů - cechmistrů a cechmistryní. Politické uskupení města zde hraje důležitou roli a Sam Hawke ji dokázala velmi poutavě  vylíčit. Lehce čtenáře uvedla do problematiky boje o moc, ale abych některé čtenáře tím naopak neodrazovala od čtení, tak se vše netočí jen kolem vlády, diplomacie a zasedání Rady, je toho mnohem víc, co se skrývá za zdmi Silasty.

Postavy nejsou o nic méně působivé. Město lží představuje velké množství postav, ti nejdůležitější jsou sourozenci Kalina a Jovan, kteří nás provází příběhem. Čtenáři mají možnost vidět děj z pohledu obou hlavních postav, kdy se vzájemně střídají ve vyprávění. Moc si cením, že i když se potýkají s tolika problémy  a nejistými spojenci, nejsou naivní. Autorka nahradila naivitu bystrou myslí a vytvořila inteligentní hrdiny příběhu, které si věci rychle domýšlejí, dávají si souvislosti dohromady a vypočítávají nejlepší řešení a zároveň nám  ukazuje jejich myšlenkové pochody. Tain, který  tedy trochu přispívá tou naivitou, tak ji vynahrazuje svou dobrosrdečností, a svéhlavostí zase doplňuje hlavní dvojici.
 
Město lží, první díl ze série Poison Wars, nabízí další lákavý fantasy svět, pro mě jako stvořený. Po přečtení několika stránkách jsem přemýšlela proč  nese kniha takový název. Ze začátku jsem byla docela nejistá, protože se děj začal ubírat úplně jiným směrem, než jsem původně čekala, ale krásná Silasta se zajímavými porkmy, tvory, náboženstvím a politickou strukturou mě přesvědčila, abych u knihy zůstala.
 
Stejně jako nové fantasy světy mám ráda spletité příběhy plné intrik, pastí a promyšlených lstí a přesně tohle Město lží nabízí. Autorka nás celou dobu drží v napětí. Svět Sam Hawke má své kouzlo a těším se na druhý díl - Říše zrady.
 

Originální název: City of Lies
Název série: Poison Wars
Nakladatelství: Host
Rok vydání v ČR: 2019
Překlad: Alžběta Lexová
Vazba: Pevná
Počet stran: 584


Komentáře

Oblíbené příspěvky